Quote Builder
Menu
 
 
Case Study

Errolston Farm, Gretna

Location: Gretna, Dumfries & Galloway
4/06/2021
Type of building: Dairy

Project Details

110 tonnes of structural steel was used to supply our customer with their new modern dairy facility.

The Davidson family at Errolston Farm, Gretna were looking to modernise their operation and introduce a robotic milking system. Robinsons were delighted to assist with the design, manufacture, erecting and concrete works for the development.  

The full project involved the erecting of 2 buildings, a shuttered slurry store, internal and external concrete works, and creation of sand storage bunkers.

Robinsons supplied and erected the galvanised steel buildings. The entire site was excavated, drainage installed, and a hardcore base laid.   A new earth bank silage pit was formed with a concrete floor and shuttered stub walls.

Building One: 115m x 21m and 4.45m high with 22-degree roof pitch. 3.5m wide cantilever to each side.

Building Two: 60m x 21m x 4.45m high, 22-degree roof pitch and 3.5m cantilever to each side.

Profile 6 reinforced corrugated natural grey fibre cement sheets were used for the roofs with matching roof lights situated to the customers specification.   Galvanised steel box guttering was fitted with an open protected ridge and PVC downpipes to complete the rainwater goods.

0.7mm thick polyester coated box profile steel sheets were used to clad the ends.   Sides were left open for ventilation with the cantilevers offering weather protection over the feed passages.

Robinsons supplied and laid concrete to both buildings, creating the cubicle layout required.  Concrete passages were grooved and sloped.  The team also constructed the robot rooms and tank rooms. Drainage from the robot rooms to the tank were also completed by our experienced teams. 150mm concrete with a single layer of mesh was completed surrounding the buildings.

A shuttered slurry store with sand separator divide was designed by our inhouse drawing team.   Site teams excavated and shuttered the tank, supplying and fitting the channel, pipe, return pipes for the flush system, steel walkway and slats too.

Robinsons were instructed to supply and install additional sand storage bunkers.   This involved installing steel posts and CWP concrete panels to create the storage areas for fresh sand to top up the sand beds. One storage area was 9m x 9m positioned at the end of the buildings and another at 14m x 6m.   Both used 1.5m high panels to create the storage walls.

Robinsons also formed a 30m x 18m used sand area for storing used sand that is flushed out by water from the passage scrapers.

The new building will house up to 350 cows with 5 robots.

Project Gallery

Please click below to view the aerial footage from this project
Click Here

To request a quotation from our sales team please use our built in Quote Builder.



Back to all Case Studies

Accreditations

This site uses cookies.
ConfigureHide Options
 
Read our privacy policy

This site uses cookies for marketing, personalisation, and analysis purposes. You can opt out of this at any time or view our full privacy policy for more information.